dinsdag 23 oktober 2012

The Battle: Speculaaspop versus Kerstkransje


Over nauwelijks een maand zet Sint alweer voet aan wal!
Op zaterdag  17 november in Roermond om precies te zijn!
Dan volgt de maand van speculaas poppen, pakjesavond, kerstkransjes en pepernoten.
Maar ook van Kerst, sneeuw, NS vertragingen, Serious Request en Oud & Nieuw.

En elk jaar weer die Battle
twee bebaarde bejaarden oog in oog met elkaar:

Sinterklaas versus de Kerstman.


Ronde 1: Geschiedenis
Sint Nicolaas van Patara, ofwel Sinterklaas, vindt zijn oorsprong in het jaar 270 wanneer hij wordt geboren in Patara in Lycië (het huidige Turkije). Sinterklaas blijkt geen gewone man. Deze man met gouden staf en rode mijter wist drie jongetjes weer tot leven te wekken en
redde drie meisjes van de prostitutie. Niets voor niets een goedheiligman dus!

Kijken we naar de Kerstman, hmmmm tja… De Kerstman heeft niet zo’n mooi verhaal of eigenlijk wel. Het is een look-a-like van onze Nederlandse kindervriend die met de kolonisten mee is gereisd naar Amerika. De Kerstman en Sinterklaas zijn in oorsprong dus dezelfde man. Alleen is deze oude man zijn mijter kwijtgeraakt, dik geworden en heeft hij z’n authentieke kleding ingeruild voor een muts en een XXL broek voor z’n bolle buik. 
Oh ja, en hij komt van de Noordpool!  -  Dank je wel Coca-Cola.

1-0 voor Sint

Ronde 2: Imago
Waar staat Sinterklaas bekend om? Zwarte Piet, pepernoten, marsepein, chocoladeletters, liedjes, z’n trouwe viervoeter en natuurlijk komt hij per stoomboot naar ons kikkerlandje.
Een marketeer met een uitgekiende marketingmix. Eigenlijk heeft de goedheiligman de wind
in de zeilen. Nog nooit is Sinterklaas zo populair geweest als de laatste jaren.
Een horrorfilm of niet, protesten pro-Piet wegens "racisme", het imago van deze man schaadt je niet zomaar ! Sinterklaas werd zelfs democratisch gekozen tot Nederlands belangrijkste traditie.Je bent geen echte Nederlander als je Sinterklaas niet viert.

En de Kerstman? Die heeft Rudolf met een roodgloeiende neus en magische elfjes.
Niemand wacht hem zelfs op, hij is er gewoon om een kadootje in je lege sok te doen.
Sinterklaas en zijn paard worden tenminste beloond met tekeningen en wortels in je schoen. Welk kind vind dat nou niet leuk om te doen?

Laatste onderzoeken wijst uit dat 55% van de Nederlanders aan kadootjes doet met Sinterklaas, tegenover 44% met Kerst.
En kerstliedjes voor 5 december hoor je gelukkig ook niet meer (terwijl dat vroeger wel gebeurde). Nu nog de pepernoten de winkel uit voor november!

2e punt voor de Sint.


Ronde 3: Gul of niet?
Crisis? Nee hoor, beide mannen geven nog steeds een flink bedrag aan kadootjes uit.
Uit onderzoek van Detailhandel Nederland blijkt dat consumenten juist in de huidige situatie gezelligheid en familietradities nog belangrijker vinden.Wij geven en krijgen graag kadootjes!
 
De cijfers van 2011 stelden het al vast: De extra omzet die Sinterklaas ons brengt aan het kopen van zoveel leuks wordt op bijna  493 miljoen geschat.
 

En de Kerstman, die man scoort eigenlijk niet zo slecht. De extra omzet die verwacht wordt rond de Kerst bedraagt maar liefst € 780 miljoen. De Kerstman wint dus?

Ja, die gezellige bolleboos krijgt het voordeel van de twijfel. Hoewel Kerst meer om beleving draait en het dus niet echt eerlijk is, (want ga maar na, Kerst wordt door meer mensen gevierd, het duurt langer en dus besteden we hier meer ) wint de man toch.
S
interklaas is vooral populair onder gezinnen met jonge kinderen. Opa’s en Oma’s doen graag een duit in het zakje. De wat oudere ‘kinderen’ krijgen gewoon kadootjes die iets minder waard zijn.

Het punt van deze ronde gaat dus naar de Kerstman

And the winner is…
SINTERKLAAS 

Hoewel veel mensen bang waren dat de Kerstman onze traditiegetrouwe Sinterklaas zou gaan vervangen en verslaan lukt het hem niet.Gelukkig maar, vinden wij van Alles Kids!
Nederlanders kunnen niet zonder deze oude man en hebben liever de Sint in de december-maanden voor kadootjes en gezelligheid. Kerst is al druk genoeg, dus een Kerstman is dan niet nodig. En één oude man in december is al meer dan genoeg.

De Kerstman kan dus weer terug naar de Noordpool! 

Tip van Alles Kids:   

Zelf suprises en kadootjes maken is he-le-maal 2012 !

(en voor het gedicht is er een handige gedichten generator) 

Dus knutsel zelfgemaakte Surprises voor Sint 

en versier het hele huis voor Kerst

Wij doen dit al jaren en barsten van de leuke ideeën om te doen en originele knutsels om te maken tijdens bedrijfsevents!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten